tiistai 5. kesäkuuta 2012

Riesat

Tämä kuva on terveestä pesästä.

 Jo viime syksynä ihmettelin yhden mehiläispesän kuntoa. Talvelle lähteviä mehiläisiä oli mielestäni vähemmän, kuin olisin odottanut.
Kun keväällä avasin pesän puhdistuslentoa varten, pesästä tuli mehiläisiä pilvin pimein ja ne lensivät hangelle, niillä ei näyttänyt olevan aikomustakaan palata pesään, vaan ne jäivät hangelle kuolemaan.
Kun kesänalku koitti, ihmettelin edelleen pesässä tapahtuvaa katoa. Pesän edessä oli aina kuolleita mehiläisiä.
Yhtenä päivän havaitsin, että ulos tulleilla mehiläisillä ei ollut kunnollisia siipiä ja ne olivat muutenkin surkastuneen näköisiä.
Soitin Tuulennolle ja hän epäili että kyseessä olisi punkki. Seurannassa niitä ei ollut näkynyt.
Laitoin kuiternkin muurahaishappolapun pesään, puhdistin seurantalevyn ja tänään karmea totuus sitten paljastui.
 Punkkeja oli satoja tippunut yön aikana levylle, osa kuollut, osa elossa. Piina ja huoli konkretisoitui ja nyt ei ole muuta konstia kuin yrittää saada punkkikanta häviämään.
Parempi näin, että tietää mikä on, kuin hakea syytä ja pohtia yötäpäivää, mikä pesää vaivaa. Sota on julistettu ja aion voittaa sen. Olkoonkin, että vastustaja on 1,5 millin mittainen inhotus ja vaikea selätettävä.

17 kommenttia:

 1. No voi harmi! Että tällaista punkin metsästystä.:(
  Onnea sotaretkelle punkkeja vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea tässä tarvitaan roppakaupalla, tämä ei ole ollenkaan leikinasia.

   Poista
 2. Aaaaaaa, kamalaa, inhoan punkkeja. Nousen täällä barrikaadeille niitä vastaan ja saat kaiken henkisen tukeni taistelussasi! Voihan pimppari parat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kiiris. Kun asia selvisi minulle, niin paljon keikahti ylösalaisin päässäni. Punkki pesässä tappaa koko pesän, jos se pääsee riehaantumaan ja minulla se pääsi, kun en keltanokkana tajunnut oireita ajoissa.

   Poista
 3. Voi kamala! En ole koskaan nähnyt näin paljon punkkeja!! Hyvä kuitenkin, että niille voi jotakin tehdä ja kyllä pesä siitä toipuu!! ¤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä niin Tuulento! Voi kamala on käynyt minunkin mielessäni tuhansia kertoja näiden päivien aikana. Minäkin olen todella järkyttynyt. Sinä tiedät, kuinka vakavasta asiasta on kysymys.

   Poista
 4. Saitpa myös uudelle putkelle käyttöä! Olen aivan järkyttynyt!!

  VastaaPoista
 5. Hui hirveää! En tiennyt että mehiläispesässäkin voi olla punkkeja, apua! Toivottavasti voitat taistelun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punkki on mehiläispesän pahin vihollinen, se tappaa hivuttamalla koko pesän, jos sitä ei havaitse. Sittenkään ei ole varmaa sako pesää puhtaaksi, eli jatkuva seuranta on koko ajan oltava päällä, kun tartunnan on saanut.

   Poista
 6. Vaivaavatko tuon näköiset punkit vain mehiläisiä? En ole moisista ennen kuullutkaan. Toivottavasti voitat sodan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, vaivaako juuri tämä punkki muita hyönteisiä, mutta mehiläiselle se on ikävä loinen.

   Poista
 7. Onko tämä eri punkki, kuin se joka ihmisten verta himoitsee? Olepa siis itsekin varovainen kaiken varalta. Inhottava juttu ja harmillinen takaisku, juuri kun kaikki näytti niin lupaavalta. Minä taistelen kosteuden kanssa kasvihuoneessa, mutta se on leikkiä tähän verrattuna.
  Voimia taisteluun!!

  VastaaPoista
 8. Tämä on mehiläisten oma punkki, se on hyvin pelätty vierailija, hoitamattomana tappaa koko pesän, mutta jatkuvalla seurannalla pystytään "mahdollisesti" pitämään kurissa. Sitä en osaa sanoa, mistä se meille tuli.

  VastaaPoista
 9. Kylläpä onkin iljettävän näköinen otus tuo punkki. Tuollaisilla jaloilla kun johonkin tarttuu niin kiinni on ja pysyy. Toivottavasti saat pesän terveeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että selätys tapahtuu, vaikka se vie oman aikansa, periksi en ainakaan anna :-)

   Poista
 10. Hyi yökötys minkälaisia ötököitä !
  Sanoit, että tulee kylmät väreet pelkästä ajatuksesta kylmässä vedessä uimisesta.
  Minulle tuli kylmät väreet kuin näin nuo punkit..Toivottavasti saat pian ne hävitettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne varmaan saadaan pois, mutta seurantaa ei voi unohtaa ja hapotus on tehtävä kaksi kertaa vuodessa tästälähin aina.

   Poista