lauantai 14. huhtikuuta 2012

Vierasmaalainen

Ulkona oli pakkasherra pannut parastaan, mittari näytti 28 miinusta. Kissat naukuivat ruokaa, koiran häntäkin heilui ja silmistä saattoi lukea odotuksen kipinän mahdollisesta makupalasta.
Katsoin jääkaappiin vain havaitakseni sen, minkä tiesin ilman katsomattakin.
Maito oli lopussa, samoin juusto ja makkara, kasviksia ei ollut ainuttakaan iltapäivän ruokaa ajatellen. Laitoin oven kiinni, istahdin pöydän ääreen ja tiesin joutuvani kauppaan, tahdoinpa sitä tai en.
Vaatetin itseni micelinukon näköiseksi, ja reppu selässä iloisesti keikkuen kiiruhdin lähimpään kauppaan muistilista tiukasti taskussa.

Kolikko ostoskärryyn, vähän vetskaria auki, ettei kuuma yllättäisi ja hyllyjen väliin keräilemään puuttuvia ostoksia.
Tapasin mutamia tuttuja kaupassa, joidenkin kanssa vaihdoin kuulumisia pääosin ilmoista -  mitäänsanomattomia repliikkejä puolin ja toisin.

Menin vihannestiskille ihailemaan kesän tuoreutta ja tietty ostamaan jotain kevyttä ruoan lisäkeeksi.
   Olin punnitsemassa tuoretta kurkkua, kun kuulin takaani kuiskauksen: 
—Tunnetko minut, haluaisitko tutustua minuun tarkemmin?
Pyörähdin paikallani ja katsoin kuka minulle kuiskailee.
—Katso kuinka soma, pyöreämuotoinen ja mehukas olen, tämä kuiskuttelija jatkoi ja hämmensi ajatukseni aivan sekaisin.
—Napaani peittää vain pieni vihreä ruusuke, jos sen poistat, olen mehukkaimmillani käyttöösi.
Tässä vaiheessa silmäni söivät jo tuota lämpimän punaista kuiskailijaa.
Ajattelin sen makua suussani ja vesi kierähti kielelleni. Ajattelin juuri kahmaista sen mukaani, kun se sanoi:
—Käytätpä minua miten tahansa. kylvetä toki ennen käyttöä, olen espanjalainen enkä salli sinun saavan vieraita bakteereita  kauttani.
— E e esp eespanjalainen, siis et suomalainen, änkytin ihmeissäni ja yritin hakea siitä jotain espanjalaiseen viittaavia piirteitä.
— Juuri niin espanjalainen, meidät käsitellään hyvin ennen ulkomaille lähettämistä, mutta aineen saa suurimmaksi osaksi pois pesemällä meidät hyväksi ennen käyttöä.
—Nii iin, teitä näkyy olevan täällä aikaliuta myymässä itseänne?
—On toki ja  kaikki me olemme teidän käytettävissänne, yritämme pysyä tuoreena ja kauniina mahdollisimman pitkään, silti meidät käsitellään jo lähtömaassa.

Otin kurkulle hintalapun ja valitsin vielä tuoresalaattia pussin mukaan.
Katselin esille aseteltuja laatikoita löytääkseni suomalaisia tomaatteja, mutta en löytänyt niitä mistään ja taasen se sama kuiskaus:
—Me maistumme aivan yhtä hyviltä kuin suomalaiset kanssasisaremme, emmekä mene jääkaapissakaan huonoksi moneen viikkoon. Ota vain rohkeasti niin monta kuin tarvitset.
—En käytä normaalisti vierasmaalaisia vihanneksia, mutta kotimaisten puuttuessa pääsette tällä kertaa mukaani.
Kassalle kiirehtiessäni ostos kärryistä kuului iloinen supattelu, kurkkujen ja tomaattien tehdessä tuttavuutta keskenään. Vai että oikein espanjasta, kuulin kurkun ihmettelevän…  Niinpä, sieltä asti…
                           

12 kommenttia:

  1. Hihiii yhdyin hedelmien jutusteluun ostoskärrissä...:))))
    Vallaton, hauska, opettavainen tarina.

    Mitä sitten ulkolaisen makuun tulee, niin kyllä taisi tomaatti vähän ylimainostaa itseään... ne kun ei maistu miltään... Siivu siitä leivänpäälle, vähän suolaa, pippuria, yrttejä, niin sitten...

    Mites ne ihmiset sanookaan, että parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla. Minä ostan kotimaista (jos on saatavilla) kallista, vaikka vain yhden kappaleen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei minunkaan kieleni maista ulkolaisessa tomaatissa maunhiventäkään. Odotan kotikutoisia, niissä on sitä jotain.

      Poista
  2. On ne aika kaukaa tulleet. kerran näin lentokoneen ikkunasta laajan valkoisen alan ja ihmettelin, että mikähän tuo on. Sitten tajusin: kasvihuoneita kilometritolkulla. Espanjassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samanlaisia alueita on minunkin silmääni sattunut.

      Poista
  3. Ei taida Espanjastakaan enää tulla sellaisia mummon ikkunan alla kasvaneita aitoja tomaatteja. Kaikki tulee suurista kasvihuoneista, kuten täällä. Ja laji on aina kaikkein satoisin ja säilyvin, mausta ei niin väliä. Tosin vuosi takaperin sain hyviä espanjalaisia tomaatteja, ne oli tosi hyviä, mutta ei niitä kaupassa ollut kuin parisen viikkoa. Sitten taas happamia...
    Hauskasti toit tarinan avulla asian esille. Paljon kivempi näin, kuin tavallisesti kertomalla :-)

    VastaaPoista
  4. Kivasti kerrottu!
    Ja kyllä se kotimainen aina ulkolaisen maussa voittaa, se on ihan faktaa asiaa!
    Joskus tuntuu, että tomaatinkuoretkin on ulkolaisissa tosi paksut ja sitkeät.
    Ja kurkku varsinkin, sen huomaa kyllä heti maussa, että onko kotimainen vai ulkolainen.
    Mutta ystävällisiä ja herttaisia taitavat ne espanjalaiset tomaatit ja kurkut silti olla, hi!

    VastaaPoista
  5. Kun kylvää kototarhaan, niin tietää mitä syö, ei lisäaineita ainakaan :)

    VastaaPoista
  6. Iloisia vihanneksia. Ne piristävätkin oloa vaikka vaan katselisi niitä. Peikko ei kyllä raaskisi syödä puhuvia tomaatteja, vaan se kuuntelisi niiden tarinat. Mutta eihän ne pitkään elä ilman vartta ja juuria, eikä kyllä niidenkään kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskonkin että Peikko kuuntelisi niiden tarinat. Ainakin olisi pitänyt kuunnella, mitä ne kurkun kanssa kuiskivat :)

      Poista
  7. Voi voi, ihan kävi sääliksi espanjalaisia kun noin kiivaasti pitää itseään myydä. Meillä tällä puolen rantaa sentään saadaan kasvaa aikuiseksi asti auringossa eikä kukaan välitä vaikka kuollaankin aika nuorena, kukaan ei ruiski säilöntäaineita päälle. Sen takia meitä ei varmaan ulkomaille huolitakaan, pysytään ihan kotimaisina vaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkään kototarhassa ei tunneta ylimääräistä , vain sen mitä emäntä kompostista antaa. Me kipastaan ruokapöytään suoraan varresta kypsinä ja makukin on senmukainen. Mukava kun tulee kesä :)

      Poista