tiistai 28. huhtikuuta 2015

Varrennos

 Keväällä puutarhassa on kaikenlaista puuhaa ja varrennos on yksi tapa saada sinne monipuolisuutta. Olemme laajentaneet makuelämyksiä lisäämällä puihin ja pensaisiin erinimisiä lajikkeita. Tänä keväänä isäntä halusi keltaluumun, mutta kun tontti alkaa olla täynnä, eikä paikkaa koko puulle löytynyt, hän kävi kasvihuoneelta pyytämässä keltaluumun oksan. Myytävät puuthan leikataan useimmiten jo asiakkaalle valmiiksi ja niistä jää käyttökelpoisia varrennos oksia.
Varrennosoksan ja liitettävän oksan tulee olla viimekesän kasvustoa, jotta se onnintuisi.

 Liitettävät osat leikataan vinosti ja suoraan noin samanvertaiselta alueelta niin, että kuoret sopivat hyvin vastakkain.

 Leikatut osat painetaan vastakkain. Leikattuihin pintoihin ei saa koskea, ettei sinne jää bakteereita. Varrennosteippiä saa ostaa kappalekaupalla puutarhoilta. Se on sellainen venyvä ja kiristävä teippi...

 ...sitä kääritään liitoksen ympärille tiukasti ja tasaisesti.
  Kun teippaus on valmis, tappi leikataan parin kolmen silmun jälkeen tasaiseksi ja suojataan pihkavoiteella tai puutarhalta saatavalla oksan haavasuojalla
  Välineitä tarvitaan: Oksasakset, terävä veitsi, varrennosteippiä ja haavavoidetta.
 Seuraavalla kerralla kuorivarrennos.13 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista ja tarkkaa hommaa.

  VastaaPoista
 2. Ja sitten syömään keltaluumuja! Puutarhatyöt ovat alkaneet.

  VastaaPoista
 3. Tästä hommasta tulee niin isä mieleen. Hän kun teki näitä kokeiluja aina.
  Minulla on vain tuo yksi luumupuu ja senkin selviämistä saa seurata, joten annan sen nyt toistaiseksi olla. Mielenkiintoista on kuitenkin seurata tätä puuhaa. Laita sitten kesällä kuvia, miten silmut ja lehdet alkavat tulla.

  VastaaPoista
 4. Koska tulee ensimmäiset ketaluumut ??

  VastaaPoista
 5. Meillä tuota yritettiin mutta ei onnistunut. Sen sijaan silmuttaminen on onnistunut, kesällä on tarkoitus silmuttaa krsikkapuut. Itse en ole perehtynyt asiaan, mutta mielenkiintoista olisi kokeilla.

  VastaaPoista
 6. Ihan en osaisi noita hommia mutta kerään näppärästi luumut ja teen vaikka likööriä niistä ja luumuhilloa :)

  VastaaPoista
 7. varrennos onkin hyvä keino lisätä lajivalikoimaa. maalla naapurimme viettävät keväällä "sukujuhlia" tekemällä aina uusia varrennoksia omenapuihin sitä mukaan kun sukuun on saatu uusia jäseniä!

  VastaaPoista
 8. Pojalta otin viime keväänä oksia ja varrennin tuohon karsittuun puuhun, mutta huonosti tuin ja tuuli riepotti ne irti.

  VastaaPoista
 9. Blogisi on kauneutta tulvillaan.
  Kurkkaa blogiini, siellä olisi uudelleen aloitettu musiikkihaaste odottelemassa

  VastaaPoista
 10. Todella mielenkiintoinen postaus Aina. En tiennytkään, että tuon voisi tehdä itse. Aion kyllä kokeilla joskus.
  Olettekos muuten aikaisemmin tehneet noita varrennoksia ja ovatko ne onnistuneet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme varrentaneet monta vuotta ja 95 % on lähtenyt kasvamaan. Luumuja, päärynöitä, kirsikoita, marjatuomipihlajia jne. Varrennoksessa pintojen yhteen liitetyt osat ovat saatava tiiviisti vastakkain niin onnistuu. Kiristävä teippi pn siihen mainio keksintö. Kannattaa kokeilla.

   Poista
 11. Mielenkiintoinen postaus. Onnistumisprosentti on teillä hyvä, joten näämme varmasti kuvia kasvuunlähdöstä :-)

  VastaaPoista
 12. Parin vuonan olen yritänyt, mutta ei ole onnistunut, En vaan ole osannut tehdä oikein, tuollaista teippiä ei ole ollut.

  VastaaPoista