maanantai 22. lokakuuta 2012

Leipuri

 Minulla oli muutaman päivän pikkuapulainen käymässä.
Meiltä loppui leipä ja niinpä laitoimme hihat heilumaan.
 Tomerasti apulaiseni kaulitsi rieskoja ja pellilliset täyttyivät. Meillä on oikea leivinpöytä. Mieheni isän tekemä pöytä ja penkit. Pöytä käännetään "nurinniskoin" leipomisen ajaksi. Eikös ole kätsää?

34 kommenttia:

  1. Tässä kerätään muistoja, tunteita ja tuoksuja elämän varalle, viehättävät kuvat!
    No on todella kätsä keksintö tämä nurinpäinpöytä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistoja ja tuoksuja. Tuore rieska tuoksuu ja maistuu hyvääle.

      Poista
  2. Ompas hieno keksintö tämä leivinpöytä!
    Ja sulla onkin ollut kivaa ja mieluista seuraa apulaisenasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli mukava viikonloppu, kun täällä on nyt syysloma, niin tytöllä ei ollut kiirettä kotiin.

      Poista
  3. aivan upeaa kädentaitoa osoittaa leivinpöytä ja myös pikkuleipuri. paljon terveisiä puikkuapulaisellesi. meillä tuoksuu nyt isännän paistama pitza, mut vaihtaisin sen kyl mielelläni rieskoihin. saan hyviä rieskoja tosi harvoin enää. tätimme opetti sisartani muinoin rieskanteossa ja sit yhes yritettiin leipomista - rieskat syötiin vaik eivät ollet kuten tätimme leipomat

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rieska on yksinkertaista tehdä, mutta sähköuunissa paistettuna vaatiin vähän enemmän taikinalta.

      Poista
    2. nappaankin tuosta tuon reseptin ja yritän uudelleen vaik pyhiksi

      Poista
  4. Tarkkaa hommaa kauliminen. Hyvin näyttää pikkuapulainen siitä suoriutuvan. Onpas kätsä pöytä, tilaa on useammallekin rieskalle.
    Ihanaa yhdessäoloa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivinpöytä on parasta, mitä olla voi. Nykyajan keittiöissä on vähän työpöytä tilaa.

      Poista
  5. Voi kuinka ihana pieni leipuri. Kaunis huivi päässä niin touhukkaan näköinen.
    En ole tuollaisesta leivinpöydästä kuullutkaan, mainio idea.

    Meillä rieska leivotaan niin löysään taikinaan, että se vain kaadetaan pellille. Onko tuossa piimää, vai mitä pohjana? Tuli varmasti hyvää, nam :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina oppii, kun käy kylässä :-D

      Rieskanteko ohje: 1.5 l. kuorittua maitoa.
      1-2 pussia mummonmuusi jauhetta.
      3tl. suolaa
      1/2litraa vehnäjauhoja ja loput ohrajauhoja
      1tl. soodaa

      Mummonmuusijauhe pehmentää taikinaa niin, ettei rieska kovetu sähköuunissa paistettaessa.

      Taikina ei saa olla liian kovaa, eikä rieskat liian ohuita, muuten ne kuivuvat.
      Rieskan vahvuus on noin 4-5 milliä

      Uuni täysille ja toiseksi alimmaisella ritilällä paisto. Myös kiertoilmalla uuni täysille.

      Sinulle Uuna tämä resepti ei käy, vaikka se sattui tulemaan juuri sinun kommennttisi alle, mutta jos joku on kiinnostunut yrittämään :)



      Poista
  6. Sinulla onkin ollut ahkera apulainen. Ja kyllä kelpaa leipoakin kun on niin iso tila, vau, vallan mainio keksintö!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennenvanhaan pirtinpöydät olivat usein tehty monikäyttöisiksi. Apulaiseni on ahkera kokki :)

      Poista
  7. Osaajan ja hoksaajan käsissä syntyy vaikka mitä! Niin leipomapöydät, kuin rieskatkin. Pikkuapulaiset ovat ihan maailman parhautta!!! Nyt tuli nälkä, pitää mennä ottamaan aamupalaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläpäin on aika tavallista tämä kääntöpöytä. Aamupalalle lähden tästä itsekin ja sitten vien aamupalat kanasille. Siellä kukko jo laulaa lurautti. Maalaiselämä on mukavaa keskellä (pikku)-kaupunkia :)

      Poista
  8. Nuuh, ihan tule tuoksu tänne asti. Ihana ppikkuleipuri kaverinasi! Leivän puute katosi kun ahkerat kädet alkoi asialle. taisi heti lämpiminä osa kadota.
    Resepti tuli otettua talteen, tuo mummun muusi, siinäpä sen salaisuus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivän puute katosi ja niin katosi lämpimäisetkin. Onko parempaa, kuin sulanut voi lämpimän rieskan päällä- yhdistelmä.

      Poista
  9. Varmasti makoisaa leipää leipoo pikku apulaisesi...:)

    VastaaPoista
  10. Vitsi mitä ideoita- tarkoitan nyt kääntöpöytää, täälläpäin ei olla kuultu moisesta. Muistan lapsuudenkodista vastaavan kokoisen puu-levyn, se työnnettiin aina pöytätason sisään. Hmm, täytyy kehitellä ideaa, meille tulee maalaiskeittiö ja olen kova leipomaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kätevä, aina paikalla ja väliajat tallessa pöydän alla. Ei vie säilytystilaa.
      Yllätyin, kun monikaan ei tiedä tällaisesta :-o

      Poista
  11. On onni saada leipoa pikkuleipurin kanssa. On onni myös omista käännettävä leivinpöytä. Tuttu asia se on minullekin, olen semmoisella pöydällä rieskaa yritellyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä on lastelasten oppia vanhoja taitoja. Nykyään niin mielellään haetaan kaupasta kaikki valmiina. Hauskaakin lapsista on tehdä jotain erilaista.

      Poista
  12. Onpa todellakin näppärä leivinpöytä!

    Nyt alkoi tehdä mieli tuoretta leipää, pullaa, kaikkea hyvää....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoreenleivän tuoksukin vie jo mennessään, saati maku :)

      Poista
  13. Kätsä pöytä ja katsä leipuri. Mielelläni ottaisin lämpimäistä.

    VastaaPoista
  14. Tosi hyvä leivinpöytä, meillä on vanha pirtinpöytä aikoinaan anoppilassa aivan samaan tapaan. Hienoja rieskoja ovatkin ja leipuri on mitä ihanin. Minullakin oli käymässä lapsenlapsi viikonloppuna ja hän agiteerasi sen verran että teimme pullaa, jota en ole pitkään aikaan tehnytkään. Ankkastokkia väännettiin ja taikinaa syötiin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lastenlapset saavat meidät ylittämään aina itsemme ;-D

      Poista
  15. Monella, eikä minullakaan ole leivinpöytää. Olenkin monesti marmattanut sitä, että talot suunnittelee MIESarkkitehdit, jotka eivät tiedä mitä kotona tehdään. Oikea tapa olisi ensin suunnitella paikat, esim. leipomispaikka, pyykinpesun paikka, silityksen jne. Ja sitten yksi, koskaan ei pakastimelle ole paikkaa vaan se pitää viedä kuistille tai ulkovarastoon. Puhumattakaan eteisen kenkävuoresta!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdyn virteesi täysin rinnoin. Näin se on. No ennen on kuitenkin jotain osattu, kun leipä on aina tehty kotona.

      Poista
  16. Tuollainen meilläkin oli aikanaan maalla kotona -käännettävä leivinpöytä! Nyt käytän silikonilevyä ruokapöydällä

    VastaaPoista