keskiviikko 8. helmikuuta 2017

LUPAUS

Koko tarina on luettavissa UUNAN blogista

AINA

Anna lähtee epävarmasti liikkeelle, vielä rummutuksen tasaisen rytmin tahdittaessa sydämen lyöntejä. Pyyhkäisee muutaman roskan tukastaan ja oikoo kävelypukunsa helmat suoriksi. Kävelee ristiriitaisin tuntein pihan poikki sisälle, jättääkseen lopulliset hyvästit lapsuuden kodille.
Hän päättää, ettei luo ajatustakaan mokomille shamaanijutuille, ei rummuille, ei susimiehille. Hän on hyvin koulutettu nykyajan ilmiö ja sellaisena aikoo myös pysyä. Monella on syntymämerkkejä, eivätkä he niihin sen suurempaa huomiota kiinnitä, miksi hän lähtisi siitä huolestumaan. Ei miksikään, hän tuhahtaa ja jatkaa matkaansa sisälle taloon, jossa on tähänastisesta elämästään pisimmän ajan viettänyt. Istahtaa viimeisen kerran äitinsä sängyn vieressä vielä viipyvälle tuolille, jättääkseen hyvästit ajalle, talolle ja muistoille.
Huoneen ikkunaa peittävän verhon välistä tuleva valojuova lankeaa Annan vieritse lattiaan, kuten se lankesi myös silloin, kun hän samalla tuolilla istui vielä hauraan äidin läsnä ollessa .
Annan ajatukset viipyvät äidin viimeisissä hetkissä, kun hän tuntee kylmän käden painautuvan omaansa vasten. Ja näkee vain valojuovan lattiassa. Juova alkaa elää, se laajenee valoisaksi tieksi hänen eteensä ja hän kuulee lempeän äänen jostain sivummalta: Anna, tie on sinua varten, uskalla nousta ja kulkea sen läpi. Kylmä käsi – jonka hän edelleen tuntee omallaan – johdattaa häntä ilman omaa tahtoaan eteenpäin. Musiikki, joka seuraa hänen kulkuaan, on ylimaallisen kaunista. Siinä soi vaimean rummutuksen lisäksi jouset. Ne tuovat mieleen kaukaisen sudenkutsun. Ääni kuuluu niin kaukaa, ettei Anna voi paikantaa sen tulosuuntaa... se kuuluu kaikkialta. Olenko menossa taivaaseen? Hän hymähtää, siihen on vaikea uskoa.
Tie levenee ja valostuu sitä mukaa, mitä pidemmälle Anna sitä astelee.
Hän ei huomaa muutosta, kuinka hän kulkee kohti lapsuuttaan. Käsi hänen kädessään on nyt lämmin ja turvallisen tuntuinen. Anna puristaa käden omaansa, tuntien sen voiman, joka virtaa niiden välillä.
Hän näkee kauempana oven, joka avautuu sitä mukaa, mitä lähemmäs se tulee. Hän astuu ovesta sisään ja saapuu avaraan huoneeseen, joka on kuin tippukiviluola, mutta huoneen pinnalla oleva aine näyttää homeiselta naavalta. Huoneen perällä istuu hahmo korkeassa tuolissa. Hahmo näyttää kovin iäkkäältä, tai patsaalta. Vaikutelman antaa sama naavamaisuus, mikä on kaikkialla muuallakin huoneessa. Annan lähestyessä ”naavamiestä” tämä katsoo tulijaa tarkkaavaisesti suoraan kullankeltaisilla silmillään.
Anna kävelee lapsen rohkeudella hahmon luo ja seisahtuu parin metrin päähän pienestä - valtavassa tuolissa istuvasta - miehestä, jonka ikää on mahdoton määrittää. Miehen vitivalkoinen harteille saakka laskeutuva tukka kehystää vahamaisen sileät kasvot, jotka heijastavat syvää rauhaa ja elämän viisautta.
Anna seisoo hievahtamatta, kunnes mies virkkaa: Tyttöseni, sinä tulit, olen odottanut sinua tuntemattoman ajan verran. Vihdoinkin kaikki alkaa mennä suuren suunnitelman mukaan. Puhuessaan tytölle, vanhuksen peittänyt naavamainen kuori alkaa haihtua ja niin käy koko huoneelle. Muutaman ajan kuluttua Anna huomaa seisovansa valoisassa kristallisalissa, valkopartaisen, hopealta hohtavaan viittaan puetun miehen edessä.
Anna, muistathan minut? Anna katsoo hämmentyneenä ylöspäin keltasilmäistä miestä, joka näyttää lapsensilmin katsottuna mahtavan isolta, ja hänen aivoihinsa latautuu kuvasarjoja ajoilta, jolloin hän ja hänen kaikki edeltäjänsä asuivat tässä samassa paikassa.
Isä, hän sanoo niin hiljaa, ettei kuule sitä kunnolla itsekään. Niin Annaseni, ”isä”... isä minä sinulle ja sinun monille edeltäjillesi olen. Monta sukupolvea kierto kulki, ennen kuin tuli sinun vuorosi. Jokainen on ollut tärkeä ajallaan. Nyt kuitenkin elämme uusia aikoja ja shamaaniajattelu on jäänyt yhä pienempien ryhmien kontolle. Sinulla oleva syntymämerkki kertoo ajan muutoksesta. Olet neljäs sukupolvi ja nainen. Shamaanit olivat useimmiten miehiä. Sinä olet nainen, ja tasa-arvoisuuden saattamiseksi täysivaltaiseksi, ensimmäinen tehtäväsi on muuttaa ammoisten aikojen kirjoitus.
Sinulle tarkoitettu voima tulee olemaan käytössäsi löydettyäsi kiven, joka on samaa vuorikristallia, kuin tämä asuinpaikkanikin on. Kivi kätkee lupauksen.
Anna säpsähti tuolilla, räpsäytti silmiään ja katsoi tyhjää, siististi pedattua sänkyä. Ikkunasta heijastuva valojuova oli himmentynyt. Oliko jo ilta, oliko hän nukkunut, vai mielikuvitusko jälleen oli vienyt hänet jonnekin vanhaan oletettuun menneisyyteen. Hän nousi tuolilta tokkuraisena tapahtuneesta ja käveli kankein jaloin pihalle. Tuuheaa, vanhaa koivukujaa astellessaan Anna kuuli vielä hiljaisen rumpujen ja jousien yhteisen kaiun. Se tuli hänen sisältään...


Mustis jatkaa...

12 kommenttia:

 1. Oi, miten ihanasti kuljetit Annan taas uusille poluille.

  VastaaPoista
 2. Mukaansa tempaavaa ja jännittävää. Hetkeksikään lukija ei päästä tekstiä silmistään vaan haluaa jatkaa ja jatkaa, kunnes yhtäkkiä teksti loppuu...voi...mutta onneksi on vielä yksi kirjoittaja.

  Oli hienoa tuoda tähän lapsuus mukaan ja siten lisää tietoa. Hienosti kuvailit kaikkea tapahtuvaa, näin kaiken silmissäni. Kutsuvan valon, tien ja naavan ja miten se muuttui kristalliksi. Tietenkin vanhan miehen tuolissaan.
  Kiitos Aina :-)

  VastaaPoista
 3. Oih! En voi olla yhdistämättä tuollaista herkkyyttä siihen viisauteen, minkä löysin kolttalappalaisen Kuun metsän Kaisasta, dokumentti jonka katselin toissailtana! pohjoisen ihmisissä on syvä herkkyys!

  VastaaPoista
 4. Jännittävä jakso on tämäkin, loistavaa johdattelua jännään maailmaan.

  VastaaPoista
 5. Valoisa tie, turvalliseen lapsuuteen. Sanoilla maalattua näkymää.

  VastaaPoista
 6. Oi Aina miten upeaa tekstiä. Olen lukenut tämän nyt kolme kertaa ja ties monastiko vielä luen. Eka reissulla luin tablella kahdesti peräkkäin. Nyt tulin kannettavalla kommentoimaan, kun tuo table on niin hankala kommentoidessa :-/
  Olen täpinöissäni tekstistäsi: ..olen odottanut sinua tuntemattoman ajan verran....vau miten kiehtovia ilmaisuja.
  Tätä jaksaisi lukea sivukaupalla...Ihanaa. Korviini jää soimaan rumpujen ja jousien kaiku :-)
  Ja nyt jäämme odottamaan Mustiksen jatkoa...

  VastaaPoista
 7. Tämä tarina sen kuin kehittyy ja jännitys jatkuu, kuin hyvä kirja, jota ei haluaisi lopettaa. Niin kaunista tekstiä kirjoitit!

  VastaaPoista
 8. Vauh, uusia piirteitä, tapahtumia ja juonenkääänteitä,tosi hyvä!!

  VastaaPoista
 9. Nytkö jo valmista! Arvelin sinun kirjoittavan vielä ensi viikon :) Kaunista ja jännittävää, hiven feminismiäkin, ei shamaanimaailmakaan enää ole vain miesten :) Jännittävää odottaa Suuren Suunnitelman salojen paljastumista!

  VastaaPoista
 10. Hienoa Aina! Lapsuusefekti ja nykynaisen rooli oliVAT hienoJA, salaisesti sitä toivoinkin... tai en oikeastaan toivonut mtn - avoimin mielinhän tässä kuljetaan, mutta tykkäsin juonen käänteestä. Olette melkoisella tahdilla takoneet, kai mun pitää pysyä aikataulussa, vaikka huolettomana odottelin että ehkä vasta parin viikon päästä.

  VastaaPoista
 11. Kiitokset teille kaikille kommentoijille hyvästä ja kannustavasta palutteesta. Olin vähän jännittynyt, kuinka selviän näin haasteellisesta tehtävästä. Kiitos teille :-)

  VastaaPoista
 12. Aina, kyllä aivan upeasti selvisit. Kuvailit hyvin elävästi Annan ajatuksia pohdintoineen ja kuljetit tarinaa hienovaraisesti eteenpäin.

  VastaaPoista