tiistai 14. maaliskuuta 2017

Hyötyharrastus

Varmaan kaikki jo tiedättekin, että olen aina ollut kova kalastamaan. Monesti ei kuitenkaan tule mainittua, mitä siitä hyötyy. Pilkkiminen on antoisa ajanviete, siinä yhdistyy sekä huvi, että hyöty.
Olen harrastanut pienestä pitäen onkimista ja aikuisempana uistelua. Myöhemmin verkkokalastusta ja pilkkimistä. Nyt kerron pilkkimisestä. Pilkkiminen on meditaatiomainen harrastus, silloin kun se tapahtuu vapaa-aikana ja ilman kilpailutilannetta. Siinä hermo lepää ja mieli rauhoittuu.

 Kirkas aurinkoinen aamu, pakkanen muutama aste. Silloin tulee kova kuume päästä jäälle, eikä siinä auta, jos lattia on luuttuamatta, tai kaupassa käymättä. Valinta on pilkkireppu selkään ja jäälle.

 Tänä kväänä sain viimeinkin vähän kankeahkon mieheni lähtemään merelle nossia ja siikaa pyytämään. Ei muuten kankea, mutta uusi asia ja paikka ;-) Norssi on jään alla ja siika pohjassa. No miten sitä nyt yhtäaikaa molempia pyytää. Aina on siimat sotkulla samasta reijästä pilkkien. Kaksi reikää vierekkäin ja toiseen morri jään alle ja toiseen pohjalle. Välillä tulee kiire, kun kumpainenkin vapa antaa merkin kalan olemassa olosta. Välillä kerkeää ottaa kuvn muillekin vinkiksi.
Pikkusiika söi mukavasti ja sain sitä sekä pannulle että pakkaseen


Norssi eli kuore on monen kalamiehen kiusa jäällä. Moni ei sitä ota ruokakalaksi. Sen haju pelottaa, eivätkä edes yritä laittaa siitä mitään. Lokkien ruoaksi jättävät jäälle. Minä kiinnostuin norssista juuri sen laitettavuuden takia. Halusin kokeilla, onko siitä syötäväksi. Venäjällä se on kallis herkku ostaa ja meillä hyljeksitään. Norssia saa näin kevätjäillä. Kun se on kutenut, se menee syvälle ja murjottaa siellä kesän ajan, käy vain harvoin pinnalla syömässä. Norssi on helppo perata, vain pää ja suoli pois, kuten muikulta. Muistuttaakin kovasti muikkua, on vaaleampi ja suomuton. Sen hajurauhanen on niskassa heti pään takana. Peratessa leikataan vähän reilusti pää pois, niin rauhanen lähtee mukana, eikä häiritse sen enempää kalan käyttöä.

  Oikein perkattuna sen haju häviää ja ruoaksi laitettuna se on maukas kala. Kalavelli ilman perunoita vie kielen mennessään, sen voin taata. Sämpylälle juustoa kyytipojaksi, niin kyllä jaksaa.
Savukalana norssi on kuin muikku, hyvin paljon samanlainen. Niitä syö yli tarpeen ja sitten juo kaivon tyhjäksi. Se kellä on mahdollisuus pyytää tätä herkkua, kokeilkaa, ette pety. Googlesta saa paljon hyviä ohjeita, mutta itse sävellykset ovat parhaita


16 kommenttia:

  1. Norssi on tosiaan syyttään liian aliarvostettu kala. Minä olen tottunut syömään sitä lapsesta saakka, -meren rannalla kun asun-. Norssi perunakeittoa syötiin lapsuudessa no ihan tarpeeksi...täällä on kalarannassa maanmainio kalapuohi jossa valmistavat friteerattua norssia, ai että! :) Sinullapa on hieno harrastus! Hyviä pilkkikelejä vaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kas vain, löytyi yksi norssin puolustaja. Kadehdin sinua, kun saat asua meren rannalla. Minulla sinne on matkaa lähes sata kilsaa, mutta käyn tavantakaa kuitenkin.

      Poista
  2. Nyt on ollutkin komeita pilkkikelejä. Koskaan en ole pilkkinyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, se vie mennessään. Rauhallista kiireetöntä touhua.

      Poista
  3. Hyvillä pyydyksillä saa kalaa, Herkulliselta näyttää kalat laitettuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyydyksiin kannattaa vähän satsata ja opetella paikkoja, missä kala asustelee.

      Poista
  4. Kalaa syön mielellään mutta pilkkiminen ei minun alaani. Tosin hangella ja auringossa mikäs tuolla ois istuskella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuripa näin, mikäs siellä on istuskella. Saa aurinkoa happea ja liikuntaa... niin ja ruokaa tietty :)

      Poista
  5. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Norssi on ihan vieras kala, kiva oli siitä tietää.
    Jää pelottaa ja pakkanen palelluttaa, ei ole siis minusta pilkkijäksi, mutta odotas kun jäät sulavat, niin sitten minäkin lähden merelle...

    VastaaPoista
  6. Voi olla, että joudut norssia vielä maistamaan ja pahimmassa tapauksessa pilkkimään. Palelemisen voi ehkäistä tarpeellisella vaatetuksella ja jäälle ei tarvitse välttämättä mennä, käy se muutenkin ;-)) Mukavia kokemuksia odotellessa...

    VastaaPoista
  7. Tämän harrastuksen jaan täysin kanssasi. Tälle talvelle on pilkkihommat vaan vielä oottelussa, sillä jäiden päällä on reilu puoli metriä lunta. Nämä minun pillkilampeni ovat pieniä ja metsien, soiden keskellä, joten lunta keräävät.
    Norssia täältä ei tule, ei pilkillä pikku vesistä siikaakaan, mutta haukea, ahventa, särkeä enimmäkseen.
    Kevätahavan aikana pilkillä on upeaa nokotella kalaa, eikä tule vilu edes sormiin, vaikka paljain käsin pilkin.
    Nyt Aina, meidän pitää varoa, ettei naama ihan tumman ruskeaksi päivety.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aina kysynyt jossain tilanteessa: Mistä pilkkimiehen/naisen tunnistaa uima-altaalla. Se joka ei pilki, ei sitä tiedä, mutta me tiedetään. Hän on kaulasta ylöspäin ruskea, muuten kalvakka :) Ei polteta kuitenkaan naamaa karrelle... Ei meidänkään matalista järvistä tule kuin pääosin ahventa ja haukea. Mereltä saa noita erilaisempia kaloja.

      Poista
  8. Nam kaikelle! Pilkkiminen oli myös mieheni harrastus. Jotenkin se ei minulle sopinut, alkoi pää tunkea ideoita täyteen, kirjoitusjuttuja. Pitäisi olla paperi ja kynä mukana. Sallin miehelleni omat matkat ja sain itse omaa tilaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pilkillä on aikaa kerätä ideoita ja sitten kotona kiireesti laittamaan ylös mielikuvia... ellei kala syö :-o Jokaisella on itselle mieluisia harrasteita ja se on hyvä juttu.

      Poista
  9. Ah... vesi tulee kielelle ja savun tuoksu sieraimiin kalojasi katsellessa. Uskon että on hyvää. Pilkkiminen on hauskaa puuhaa, varsinkin keväällä kun ilma aurinkoinen ja lämmin :-)

    VastaaPoista
  10. Aijai ... alinta kuvaa katsellessa tulee kyllä vesi kielelle. Rapsakat savukalat, parempaa ei ole. Meillä vaan ei täällä Itä-Suomessa ole norssia, onneksi sentään muikkua on myynnissä. Ostankin muikut elävinä suoraan kalastajilta. Koiratkin tykkää niistä pakastettuna.

    VastaaPoista